Drazen 1210x642 - ЈАГОДЕ БРАО И У НОВЕМБРУ, ПРВЕ СТИГЛЕ ЗА ПРОДАЈУ ПРЕ ЂУРЂЕВДАНА - КИЛО 450 ДИНАРА
ИСТАКНУТО РЕГИОН ТРАКА

ЈАГОДЕ БРАО И У НОВЕМБРУ, ПРВЕ СТИГЛЕ ЗА ПРОДАЈУ ПРЕ ЂУРЂЕВДАНА – КИЛО 450 ДИНАРА

pin - ЈАГОДЕ БРАО И У НОВЕМБРУ, ПРВЕ СТИГЛЕ ЗА ПРОДАЈУ ПРЕ ЂУРЂЕВДАНА - КИЛО 450 ДИНАРА

Сочне, укусне и ароматичне прве јагоде сазреле су у пластенику Дражена Пеураче у Штитару код Шапца скоро месец дана раније него што је уобичајено. Истина, он и укућани беру мање количине црвених плодова јер је тек половина априла, а доста заруделих јагода наговештава прави почетак бербе крајем наредне седмице.

Jagode prve 840x630 - ЈАГОДЕ БРАО И У НОВЕМБРУ, ПРВЕ СТИГЛЕ ЗА ПРОДАЈУ ПРЕ ЂУРЂЕВДАНА - КИЛО 450 ДИНАРА

Дражен се присећа да су прве јагоде увек брали после Ђурђевдана, али како се клима потпуно променила календар више не важи.  Он је, подсетимо, јагоде брао и јесенас крајем октобра све до средине новембра и првих мразева. Јесење јагоде су биле прави хит и о њима се чуло у Норвешкој када је у рубрици о времену у Дневнику на националној телевизији објављена невероватна слика са Драженове њиве.

– Практично сам лане имао две бербе пошто нисам закидао цветове, па су јагоде родиле и захваљујући топлом времену сазреле. Пролећна  берба је била слаба, због обилних киша, а цена никада није била нижа, док је јесенас род био бољи и продавао сам их по 400 и 500 динара по килограму  – објаснио је Дражен и додао да су „јесење“ јагоде овог пролећа добро родиле иако је било бојазни да ће принос да подбаци.

Прве овогодишње јагоде  сорте Клери продају се за 450 динара по килограму. Беру се у пластеницима који заузимају 10 ари, а већ има заруделих плодова и на њиви површине 70 ари. Летње температуре ових дана наговештавају да ће и касније сорта Априка раније да сазри. 

Дражен и бројни јагодари у Поцерини и Мачви помно прате временску прогнозу због најављеног погоршања времена у среду па се припремају да јагоде на отвореном заштите у случају касног пролећног мраза.

M.M. – Д.Г.

Related Images: